بررسی موردی دیوار به عنوان بزرگ ترین پلتفرم استخدام کشور
به گزارش وبلاگ نفس، بازار کار بعنوان یک بازار دارای اهمیت در برابر بازار های دیگر بشمار می آید، از منظر ابعاد اهمیت شاید هیچ مسئله ای به میزان اشتغال در سرنوشت امروز و فردای کشور موثر نباشد، به همین دلیل نگرش درست در این حیطه نقش بسیار معین کننده ای در نوع جهت گیری ها دارد. در هر یک از سطوح تحلیل اقتصادی، اشتغال جایگاه برجسته و ممتازی دارد. در سطح توسعه، اشتغال با فقر، مهاجرت روستایی و نابرابری های آموزشی و حتی با بحران محیط زیست تا سطح سرمایه اجتماعی و ثبات سیاسی- اجتماعی یک جامعه در هم تنیدگی تمام عیار دارد. این ها گفته های فرشاد مومنی اقتصاددان است. جمله هایی که به ساده ترین شکل ممکن اهمیت اشتغال مردمان یک سرزمین را بیان می کند. هرچند با نگاهی به گذشته، به سادگی می توان فهمید که در دوره های تاریخی مختلف، همواره اشتغال یکی از دغدغه های مردم بوده و این اهمیت تا آنجا بوده که برای اشتغال افراد ناچار به مهاجرت شده اند. شرایط اقتصادی رابطه ای مستقیم با اشتغال افراد دارد؛ هرچه چرخ های اقتصاد پرقدرت تر بچرخند، کسب و کار های بیشتری فعالیت می کنند و در نتیجه آن نیاز به کارجویان بیشتری است.
آمار سالانه اشتغال هم گواه همین مساله است؛ با شیوع گسترده کرونا و عواقب ناشی از آن که سبب از بین رفتن بسیاری از کسب و کار ها شد، با کاهش آمار شاغلان روبرو بودیم. بر اساس آماری که مرکز پژوهش های مجلس گفت، شیوع کرونا باعث از بین رفتن یک میلیون شغل در پاییز سال 99 نسبت به پاییز سال گذشته آن شده بود؛ همچنین در فصول بهار و تابستان 1399 نیز به ترتیب حدود 1.5 میلیون نفر و یک میلیون و 209 هزار نفر از تعداد شاغلین نسبت به فصول مشابه پارسال کاسته شده است. بر اساس این گزارش، جمعیت شاغل کشور در پاییز 1399 نسبت به فصل مشابه سال گذشته آن، حدود یک میلیون نفر کاهش یافت. در این گزارش با استناد به نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در پاییز 1399 اعلام شده بود که 72 درصد افت اشتغال در بخش خدمات اتفاق افتاده است. ماجرا، اما با کاهش شیوع کرونا که ناشی از آغاز واکسیناسیون بود و در نتیجه آن اشتغال در برخی حوزه ها رونق یافت، تغییر کرد و آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار و اطلاعات راهبردی نشان می داد که تعداد شاغلین در بهار 1400 نسبت به بهار سال 99بیش از 713.247 نفر افزایش داشته است.
در جستجوی نیرو
اما این همه ماجرا نیست؛ حتی در شرایطی که چرخه اقتصادی هم بر مدار خود در حرکت باشد، پیدا کردن فرد مناسب یکی از دغدغه های همیشگی کارفرمایان بوده. ماجرا آنجا جدی تر می گردد که کارفرمایان در پی نیرو هایی برای مشاغل خدماتی هستند. در سال های گذشته که هنوز اینترنت به شکل فعلی آن مورد استفاده اغلب افراد جامعه قرار نگرفته بود، روزنامه ها به عنوان محلی برای انتشار آگهی استخدام بودند. روزی نبود که از کنار دکه روزنامه عبور کنیم و با فردی روبه رو نشویم که به صفحه استخدام روزنامه خیره شده و در پی شغل مناسب خود می گردد. کارفرمایان هم برای پیدا کردن نیروی مورد نیاز خود چاره ای به جز انتشار آگهی در روزنامه ها نداشتند. اقدامی که با صرف هزینه و البته زمان زیادی روبرو بود و البته در دسترس تعداد زیادی از کارجویان قرار نمی گرفت.
ماجرا، اما با توسعه اینترنت و فضای مجازی تغییر کرد. آگهی ها از صفحات روزنامه ها به فضای مجازی منتقل شدند. چنین فضایی لزوم شکل گیری پلتفرم های کاریابی را یادآور شد و کم کم سایت های مختلفی در این عرصه آغاز به فعالیت کردند. توسعه فعالیت این پلتفرم ها برای کارفرمایان این امکان به وجود آورد که بدون صرف هزینه یا با هزینه بسیار پایین آگهی خود را در فضای مجازی منتشر کرده و آن را در معرض دید افراد بیشتری قرار دهند. مساله اینجا بود که دیگر با تغییر روز آگهی از صفحه روزنامه حذف نمی شد و با استمرار وجود آگهی در فضای مجازی، به کارفرمایان اجازه می داد روز های طولانی درخواست نیروی خود را در فضای مجازی در معرض نمایش بگذارند. همچنین فضای آنلاین امکان دسترسی تعداد بسیار زیادی از کارجویان به آگهی های شغلی را ایجاد کرد و هر کارجو در هر لحظه از شبانه روز می توانست به هزاران آگهی استخدامی دست پیدا کند. ابزار های موجود در محصولات آنلاین بر سادگی استفاده از این راه افزود و خیلی زود بخش بزرگی از کارجویان به پلتفرم های کاریابی روی آوردند.
تفاوت دیوار با سایر پلتفرم های کاریابی
در میان همه این پلتفرم ها، اما سایت دیوار که مخاطبان بسیار زیادی در سراسر کشور دارد، زمینه ای فراهم کرد که کارفرمایان بتوانند برای انواع مختلف مشاغل، آگهی استخدام منتشر کنند. با استفاده از دیوار، کارفرمایان در واحد های تولیدی و خدماتی می توانند به سادگی و با سرعت بالا، آگهی استخدام خود را منتشر کرده و کارجویان مدنظرشان را از میان متقاضیان استخدام کنند. برهمین اساس اگرچه افراد نیازمند تحصیلات تخصصی و آکادمیک ممکن است از پلتفرم های کاریابی دیگر استفاده کنند، اما کارفرمایانی که در پی استخدام افراد در حوزه های خدماتی، عملیاتی، منشی، فروشندگی، کارگاهی، نظافتی و ... هستند، نیروی مد نظر خود را از میان کارجویان مخاطب دیوار می جویند. امکانی در پلتفرم های دیگر در دسترس نیست و عملا در این گروه های شغلی برای پیدا کردن نیرو های کار، باید به سایت دیوار یا نظایر آن مراجعه کنند. استفاده از دیوار برای کارفرمایان چند مزیت به همراه دارد.
نکته اول استفاده راحت از پلتفرم دیوار برای انتشار آگهی استخدام است؛ ثبت آگهی استخدام در سایت دیوار نیاز به استفاده از ابزار خاصی ندارد، این کار را به سادگی می توان با گوشی موبایل هوشمند انجام داد. ظاهر این سایت ساده است و برای ثبت آگهی نیاز به وارد کردن اطلاعات زیادی نیست و تنها با ثبت اطلاعات ضرروی می توان به سادگی آگهی مد نظر را منتشر کرد. دیوار بخشی تخصصی برای استخدام ایجاد کرده است و کارفرما به راحتی می تواند ویژگی های شغل و نیروی مورد نظر خود را وارد کرده و به ارتباط با کارجویان مرتبط بپردازد.
نکته دوم و، اما مهم تر تعداد بسیار بالای مخاطبان سایت دیوار است. بررسی ها نشان از آن دارد که بیش از نیمی از جمعیت ایران اپلیکیشن دیوار را روی گوشی های همراه خود استفاده کرده اند، رقمی معادل 44 میلیون نفر که نشان از آن دارد که آگهی استخدام دیوار، می تواند در معرض دید چند میلیون مخاطب قرار گرفته و طبیعتا پیدا کردن نیروی کار مناسب برای کارفرمایان را راحت تر و سریع تر کند. مساله اینجاست که بخش استخدام دیوار چنان مورد توجه قرار گرفته که تماس های گرفته شده بر اساس آگهی های این بخش گوی رقابت را از دسته های دیگر دیوار، مانند خودرو و املاک ربوده است و تعداد تماس های این بخش از تمامی بخش های دیگر بیشتر است. علت این امر سادگی دسترسی و استفاده از دیوار، کیفیت محصول مناسب و وسیع بودن جامعه مخاطبان آن است.
گواه این واقعیت هم گزارش سال 99 سایت دیوار است که بر اساس آن تعداد کل افرادی که از طریق آگهی های دیوار در سال 1399 صاحب شغل شده اند، 605 هزار نفر تخمین زده شده که 48 درصد این افراد در شهر تهران ساکن بوده اند. گزارش های مرکز آمار می گویند هر خانوار ایرانی 3/3 نفر جمعیت دارد و برهمین اساس آمار 605 هزار شغل مورد اشاره به معنای تامین نیاز های زندگی نزدیک به 2 میلیون نفر از جمعیت کشور است. آماری که به سادگی نشان می دهد که این سایت برای کارفرمایان فضای مناسبی به وجود آورده تا در گروه های مختلف شغلی، نیروی مد نظرشان را بیابند.
منبع: فرارو