اهر، پایتخت ورنی کشور
به گزارش وبلاگ نفس، یکی از صنایع دست بافت شهرستان اهر و منطقه ارسباران ورنی است که با قدمت زیاد خود هنر ماندگار این منطقه می باشد. ورنی تبلور بازی رنگ ها و تصاویر خلاقانه ای است که از ذهن خلاق خالق اثر ایجاد می گردد.
ورنی نوعی گلیم یک رو یا گلیم فرش نمای بدون پرز است و به سبک پود پیچی یعنی گذراندن پود اصلی از تار و پیچش نخ خامه به دور نخ های تار شکل گرفته و نقش می پذیرد. تفاوتی که در بافت گلیم و ورنی وجود دارد این است که در گلیم، بافت به صورت گره های منقطع انجام می گردد و نقوش آن توسط پود شکل می گیرد و تار به وسیله پود کاملاً پوشیده می گردد، در حالیکه در بافت ورنی ایجاد طرح و نقوش بر سطح آن توسط پودگذاری اضافی حاصل می گردد و تار و پود هر دو پوشیده است . طرح کلی ورنی از سه جز حاشیه، متن، و ترنج (به معنی حوض) تشکیل گردیده است.
مهین اسلامی از بافندگان عشایری منطقه ارسباران در گفت وگو با وبلاگ نفس، گفت: حدود 30 سال است که به بافت ورنی مشغولم و این هنر را از مادر به ارث برده ام، در زمینه بافت ورنی دخترم نیز یاری حال من است و با هم به بافت ورنی مشغول هستیم.
وی اضافه نمود: متأسفانه با تمام کوشش و زحمت هایی که در بافت ورنی انجام می دهیم محلی برای فروش مستقیم آن برای ما فراهم نیست و معمولاً بعد از بافت، واسطه گران به قیمت ناچیز از ما خریداری می نمایند و چیزی در قبال زحماتمان عاید ما نمی گردد.
این ورنی باف عشایری همچنین به مسائل مالی در تهیه لوازم و بافت ورنی و همچنین به مسائل بیمه در این رشته هنری نیز اشاره نمود و گفت: از مسئولان استدعا داریم در حل مسائل فروش، تهیه لوازم جانبی و ضروری و بیمه ورنی بافان اقدام اساسی انجام دهند.
نبود بازار مناسب دسترنج زنان عشایر را هدر می دهد
پژوهشگر حوزه صنایع دستی نیز در گفت وگو با وبلاگ نفس با تأکید بر ضرورت حمایت از بافندگان ورنی در مناطق روستایی و عشایری گفت: بعد از دامداری، شغل اصلی زنان و دختران عشایری ورنی بافی بوده که در این وضعیت اقتصادی یاری خرجی مناسبی برای خانواده های عشایری است.
حسن بالاگر اضافه نمود: متأسفانه، نبود بازار مناسب برای عرضه فراوریات عشایری، باعث گردیده که دسترنج زنان و دختران زحمتکش عشایر نصیب دلالان گردد.
وی ادامه داد: در این خصوص شرکت های تعاونی عشایری با تدبیر و حمایت لازم می توانند با تهیه مواد اولیه مرغوب و ارائه آموزش های لازم و در کنار آن ارتقای کمی و کیفی، فراوریات ورنی آن ها را به قیمت مناسب و به صورت مستقیم از بافنده خریداری نموده و علاوه بر عرضه در نمایشگاه های داخلی، زمینه صادرات این صنایع دستی منحصر به فرد ارسباران را به کشورهای آسیای میانه، حاشیه خلیج فارس و اروپا فراهم نمایند.
فرماندار اهر نیز پایتخت ورنی کشور را شهرستان اهر برشمرد و اضافه نمود: ورنی یکی از محصولات منحصر به فرد و دست بافت جامعه عشایری و روستایی منطقه ارسباران و شهرستان اهر می باشد که در بافت آن از تخیلات بافنده استفاده گردیده است.
زاهد محمودی، ورنی و فرش اهر را از مهم ترین صنایع دستی این شهرستان برشمرد و اضافه نمود: ورنی نوعی گلیم و بدون پرز است که بیشتر در تهیه زیرانداز، تابلوی دیواری، کیف، کفش و ... استفاده می گردد.
وی در ادامه از اعطای تسهیلات برای ورنی بافان نیز اطلاع داد و گفت: فرمانداری اهر آمادگی دارد با همراهی کارگروه اشتغال و سرمایه گذاری تسهیلات کم بهره لازم را در اختیار ورنی بافان این شهرستان قرار دهد.
محمودی گفت: عشایر منطقه ارسباران و شهرستان اهر یکی از بزرگ ترین جامعه عشایری استان آذربایجان شرقی است، به طوری که از 85 درصد عشایر استان 40 درصد عشایر متعلق به منطقه ارسباران و شهرستان اهر هست که سهم زیادی در اقتصاد منطقه دارند و حمایت از این قشر زحمتکش جامعه علاوه بر توسعه اقتصادی منطقه باعث رونق کسب و کار در فراوری صنایع دستی خود از جمله ورنی، گلیم، جاجیم، فرش و ... می گردد.
وی اضافه نمود: ورنی بافی یک هنر در نزد مردان و زنان منطقه ارسباران و شهرستان اهر است که در ایجاد اشتغال، درآمدزایی و رونق اقتصاد این منطقه نقش بسزایی دارد.
وی گفت: خوشبختانه در حال حاضر بافت ورنی علاوه بر این که در میان خانواده های جامعه عشایری رونق دارد در بین مردان و زنان شهری و روستایی نیز رونق گرفته که امیدواریم با حمایت های مسئولین از این صنعت شاهد رشد اقتصاد و ایجاد کسب و کار در بین خانواده های شهری و روستایی باشیم.
فراوری سالانه بیش از 3600 متر مربع ورنی
رئیس اداره امور عشایری اهر نیز از فراوری سالانه بیش از 3600 متر مربع ورنی در این شهرستان اطلاع داد.
علیرضا حضوری، عشایر منطقه ارسباران و شهرستان اهر را مردمانی کوششگر و نجیب برشمرد و اضافه نمود: با همت و کوشش عشایر این شهرستان سالانه بیش از 3600 متر مربع ورنی فراوری و برای فروش و مصرف به بازار ارسال می گردد.
وی ورنی را از صنایع دستی مردان زنان عشایری بیان کرد که هر تار و پود آن الهام گرفته از تخیلات و باورهای ذهنی آن ها می باشد.
حضوری گفت: فراوریات عشایری در اقتصاد جامعه بسیار مهم بوده و هر چادر عشایری به عنوان یک کارگاه کوچک فراوریی و اشتغال زا بوده که تمام افراد خانوار عشایر از کوچک به بزرگ به سهم خود در فراوری صنایع دستی، لبنی و کسب درآمد و رونق اقتصادی این خانوار ایفای نقش می نمایند.
رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی اهر نیز از برگزاری هشتمین جشنواره سراسری ورنی در این شهرستان اطلاع داد.
حسن باقرپور گفت: بیشترین فعالیت در صنعت ورنی بافی متعلق به منطقه ارسباران و قسمتی از استان اردبیل بوده و سهم منطقه ارسباران و شهرستان اهر در بافت این هنر دست باف بیشتر است.
وی با اشاره به قدمت طولانی و تاریخی این هنر که زاده ذهن خلاقانه مردان و زنان منطقه ارسباران و خصوصاً شهرستان اهر می باشد، گفت: در بافت ورنی مانند فرش از نقشه استفاده نمی گردد بلکه تمام تاروپود آن جوشیده از ذهن و تخیلات ذهنی بافندگان این هنر می باشد و این یک امتیاز بزرگ در خلق آثاری ماندگار و زیبا در تاروپود این صنعت می باشد.
وی اضافه نمود: با وجود این که ورنی بافان برای بافت این هنر ناب خود متحمل زحمات زیاد می شوند، اما در نهایت برای عرضه و فروش مستقیم محصول خود دچار مشکل می شوند که امیدواریم مسئولان با تدبیرات لازم در این خصوص نیز توجه ویژه نمایند.
باقرپور گفت: برای معرفی و ایجاد زمینه مناسب برای عرضه و فروش محصولات عشایری خصوصاً محصول منحصر به فرد ورنی منطقه ارسباران و شهرستان در سال های گذشته اقدام به برگزاری چندین دوره جشنواره ورنی شد که خوشبختانه با پیگیری های لازم و مساعدت مسئولان استانی و شهرستانی سال جاری نیز شاهد هشتمین دوره جشنواره ورنی با میزبانی شهرستان اهر خواهیم بود.
وی یادآور شد: هشتمین جشنواره ورنی از 12 لغایت 15 شهریورماه سالجاری با حضور مسئولان کشوری، استانی و شهرستانی در اهر برگزار می گردد.
گزارش از مصطفی قربان موحد خبرنگار وبلاگ نفس
منبع: خبرگزاری ایسنا